9 Kasım 2012 Cuma

Aşure Tarifi




Aşure Geleneği

Aşure, dilimize Arapça'dan geçmiştir. Hz. Hüseyin ve beraberindeki 72 müslüman Muharrem ayının onuncu gününde (10 ARalık 680) Yezid'in emriyle günlerce aç ve susuz bırakıldıktan sonra öldürüldükleri için o güne “Aşura Günü“ denilmiştir.

Aşure gününün İslam inancında bu günde birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bu güne kıymet atfedilir.

Bu olaylar arasında;
-Hz. Adem'in günah işledikten sonra tövbesinin kabul edilmesi
-Hz. Nuh'un gemisinin büyük tufandan kurtulması
-Hz. Musa'nın Kızıl Denizi ikiye ayırıp İsrailoğulları'nı Firavun'un zulmünden kurtarması
-Hz. İdris'in göğe yükselişi
- Yunus peygamberin balığın karnından çıkması
-Hz. İsa'nın ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi

Aşure günü paylaşmayı dostluğu yardımlaşmayı pekiştirir. Aşure gününde de kurban bayram'ında olduğu gibi yoksullara yardım edilmeli ve ibadete yönelinmelidir.

Allah kabul etsin.




AŞURE YAPIMI

MALZEMELER:
  • 1 kahve fincanı mısır konservesi
  • 2 kahve fincanıı buğday
  • 1 kahve fincanı kuru fasulye
  • 1 kahve fincanı pirinç
  • 1 yemek kaşığı bulgur
  • 2,5 su bardağı şeker
  • 1 yemek kaşığı kırmızı mercimek
  • 3 yemek kaşığı nohut
  • 4-5 adet kuru kayısı
  • 4-5 adet kuru incir
  • 2 yemek kaşığı kuru üzüm
  • 1 yemek kaşığı hindistan cevizi
  • 1 adet kabuk tarçın
  • 4-5 adet karanfil
  • 1 tatlı kaşığı portakal kabuğu rendesi
  • 1/2 çay kaşığı tuz
Üzerine
  • 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
  • fındık
  • yer fıstığı
  • ceviz
  • badem
  • dolmalık fıstık
  • kuş üzümü
  • Nar
  • Toz tarçın


HAZIRLANIŞI:

Bir gece önce
  1. Buğday iyice yıkanıp bir taşım kaynatılır. Daha sonra da kaynatma suyunda gece boyunca bekletilir. Su az gelirse eklenir.
  2. Nohut yıkanıp tuzlu suda ıslatılır.
  3. Kuru fasulye ıslatılır.
  4. Kayısılar yıkanıp ıslatılır.
  5. İncir yıkanıp ıslatılır.
  6. Üzüm yıkanıp, sapları temizlenip ıslatılır. Pişirme günü
  7. Nohut haşlanıp bir kaba alınır.
  8. Kuru fasulye haşlanıp başka bir kaba alınır.
  9. Aşureyi pişireceğiniz kabın içinde buğday iyice yumuşayıncaya kadar haşlanır.
  10. Buğday yumuşayınca nohut eklenir. Bir taşım kaynatılır.
  11. Kuru fasulye ilave edilip, kaynatmaya devam edilir. Not:Bu üç bakliyat iyice haşlanmalıdır yoksa şeker konulunca sertleşir.
  12. Bu arada pirinç ve kırmızı mercimek bir arada yıkanıp, haşlanır.
  13. Haşlananlar büyük tencereye eklenir.
  14. Bulgur haşlanıp aşure tenceresine eklenir.
  15. Şeker eklenir. Not:Şeker oranı isteğe göre değişir. Mutlaka tadına bakmak gerek. En önemli nokta şekerli seviyorsanız çok ama çok tatlı olması gerekir. Çünkü soğurken şekeri çekiyor ve tadı azalıyor. Size kararında gelen şeker soğuduğunda uçup gitmiş oluyor.
  16. Kayısılar doğranıp, bir taşım haşlanır. Suyu süzülüp aşureye katılır.
  17. İncirler doğranıp, haşlanıp, suyu süzülüp tencereye eklenir.
  18. Aşure tenceresine üzüm, hindistan cevizi, kabuk tarçın, karanfil, portakal kabuğu eklenip bir taşım daha kaynatılır.
  19. Ocak kapatılıp, çubuk tarçın içinden çıkartılır.
  20. Aşure kaplara dağıtılır. 
  21. Not:Süsleme işlemi aşure soğuduktan sonra yapılmalıdır. Yoksa süsleme malzemesi çöker.
  22. Yer fıstığı, badem, fındık ve dolmalık fıstık teflon tavada sıvı yağ ile kavrulur.
  23. Üzerine önce tarçın serpilir.
  24. Nar taneleri, kavrulmuş çerezler ile kuş üzümü koyabilirsiniz.
Notlar
  • Bu ölçülerle 10-12 kase çıkıyor.
  • Düdüklü tencereyle yapınca 3 saat kadar sürüyor.
  • 1-2 günde de yapabilirsiniz. Yani nohutu, kurufasulyeyi önceden haşlayıp dolapta bekletebilirsiniz.
  • İçine gülsuyu koyanlar da var.

Afiyet Olsunnn!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder